Monday, May 24, 2010

Nasi Ambeng

Weekend ni seperti biase bile duduk rumah macam2 la perut ni terasa nak makan..lagi2 hujung minggu ni sibuk mengemas rumah selepas seminggu demam...so ni la resipi yg saya dh masak utk sabtu dan ahad minggu ni...


Sambal goreng
Bahan2:
Bawang merah, bawang putih, cili merah (dihiris)
ikan bilis @ udang kering (utk menumis)
kacang panjang,
so-hoon & kulit tahu kering (rendam sampai lembut)
tempe, tahu, kentang (digoreng)

Cara2:
tumiskan bawang merah, putih, cili merah & ikan bilis @ udang kering.masukan kicap sedikit (ikut suka)
masukan kacang panjang, goreng sampai masak, garam secukup rasa
masukan so-hoon, kulit tahu dan baan2 yang telah digoreng (tempe,tahu & kentang)...gaulkan sehingga masak...


Ayam Masak Kicap
Bahan2:
bawang merah, bawang putih & lada kering (blend)
ayam(digoreng)
kicap pekat
kicap manis
garam

Cara2:
tumiskan bahan yg diblend sampai wangi, masukan kicap pekat & kicap manis & garam sampai kering...masukan ayam yg telah digoreng...


serunding kelapa

Bahan2:
kelapa, gula, garam & rempah kari (perapkan dengan kelapa)
bawang putih, bawang merah, lengkuas, serbuk cili, ikan bilis (blend)
Serai

Cara2:
tumiskan bahan2 yang diblend sampai kering.
masukan kelapa yg diperap,dan titikan serai...
goreng sampai kering

No comments:

Post a Comment