Thursday, May 20, 2010

New Recipi

Kali ni just nak share something baru yang sy baru cube...actually last weekend on saturday I & Cik Mi kepenatan coz pindahkan barang2 dr rumah sewa time bujang dulu...then hari ahad tu mmg tak plan nak pegi mane2...so we all plan duduk rumah...tp tak tau nak masak ape utk hr tu..then cari2 kat internet, terjumpe la resepi baru pd kami la...tak pernah try sblm ni n barang2 yg diperlukan semua ade kat dlm peti...so, jom la share n sesape nak cube mmg disuggestkan...mmg simple & best...


Sambal terung

Bahan2 diperlukan:
1 biji terung panjang
3 biji cili merah
Sedikit belacan bakar
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara2 memasak:
Layurkan terung di atas api sehingga terung menjadi lembik. Ketepikan.Tumbuk cili merah dan belacan bakar. Masukkan terung yang telah dibakar kedalam sambal dan lecekkan. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.

then menu kedua: rendang sotong...













Bahan2 diperlukan:
500 gm sotong sederhana
1 biji kelapa
2 s/b kerisik
daun limau purut
daun kunyit [jika suka]
garam
gula
minyak

Bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 sm lengkuas
3 sm halia
2 sm kunyit hidup

Cara2 memasak:
1. Bersihkan sotong.Buangkan kulitnya dan basuh. Toskan kering.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan emsin sehingga naik minyak
3. amsukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.
4. Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
5. Masukkan sotong dan janggutnya [kepalanya]. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.
6. Masakkan sekejap dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti sotong akan liat.
7. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment