Saturday, August 7, 2010

Laksa Penang

Bahan2:
ikan kembung/ikan sardin
mi laksa
bunga kantan
daun kesum
bawang merah
bawang putih
cili kering (dikisar)
Sedikit air asam jawa
asam keping
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Belacan

Hiasan:
Daun salad
Telur rebus
Cili merah dihiris
Bawang besar dihiris
Limau kasturi dibelah dua

Cara2:
1.Ikan direbus ambil isinya(tulang jangan dibuang)
2.Bahan dikisar halus dengan air rebusan ikan-cili kering, bawang putih, bawang merah, belacan
3.Tinggalkan sedikit air rebusan ikan untuk dikisar dengan kepala dan tulang ikan (ditapis ambil air yang dikisar sahaja dan tulangnya dibuang)
4.Campur semua bahan sehingga mendidih
5.Rasa ikut citarasa masing-masing

No comments:

Post a Comment